Ziemniaki, cebula i boczek – kilka prostych składników i bardzo smakowite danie gotowe. Zapieczone i podane z kleksem kwaśnej śmietany smakuje znakomicie.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
150 g wędzonego boczku w plastrach
2 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej
kwaśna śmietana
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, ścieram na tarce na małych oczkach, odstawiam na kilkanaście minut, żeby puściły sok. Boczek kroję na małe kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, smażę aż wytopi się tłuszcz i boczek zrobi się chrupiący. Przekładam na talerz, odstawiam. Cebulę obieram, kroję w kostkę, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, podsmażam cebulę, wrzucam boczek, smażę przez chwilę razem. Przekładam na talerz, odstawiam do przestygnięcia. Ziemniaki dokładnie odciskam, dodaję 1 łyżeczkę soli, czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony), jajka, mąkę oraz cebulę z boczkiem. Dokładnie mieszam. Przekładam do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smaruję odrobiną oleju. Piekę w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Jeśli wierzch zacznie mocno się rumienić, należy przykryć go folią. Podaję z kleksem kwaśnej śmietany.
Komentarze