Babka ziemniaczana

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Moja babcia urodziła się i wychowała na Podlasiu. To właśnie ona nauczyła moją mamę przygotowywać podlaskie danie - babkę ziemniaczaną. Teraz jest to także jedno z moich ulubionych dań.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 kg ziemniaków
    łyżka mąki
    0,5 kg boczku
    2 duże cebule
    do smaku: sól, pieprz, koperek, kolendra, bądź gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków.
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki utrzeć. Następnie wbić jaja, dodać łyżkę mąki i przyprawy.
  • 2. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek z cebulką
  • 3. Boczek z cebulką dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać
  • 4. Całość wylać na blachę i piec co najmniej godzinę.

Porady

Babka ziemniaczana jest jeszcze pyszniejsza, gdy podaje się ją z mlekiem bądź maślanką i poleje śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować