Babka z kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem kokosa, przepyszna.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    szklanka oleju
    5 jajek
    1,5 szklanki maki pszennej tortowej
    0,5 szklanki maki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki wiórków kokosowych
    szklanka mleka
    skórka otarta z niewoskowanej cytryny

    lukier:
    szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki soku pomarańczowego

    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, cukier waniliowy oraz olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z mlekiem stale mieszając . nas końcu dodać skórkę otartą z cytryny. Piec silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut w temperaturze 160 stopni C.
    Cukier puder utrzeć z sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku).Udekorować wierz ciasta i posypać ulubioną posypką cukrową.

Porady

Jeśli używamy formy innej niż silikonowa pamiętajmy o jej natłuszczeniu i wysypaniu bułką tarta lub kaszą manną. Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami śmietany kremówki i obsypać posypka cukrową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować