Babka z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę (co najmniej 10 minut mikserem). Po tym czasie dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii, kardamon i wymieszać do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto będzie gęste. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy -floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały. Piec około 1 godz. w temp. 180°C. Po wyjęciu i wystudzeniu polać polewą. Polewa: Wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i zamieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.
Komentarze