Babka z kardamonem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka z kardamonem

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - miekkie masło: 200 gramów
    - mąka: 240 gramów
    - brązowy cukier: 100 gramów
    - drobny biały cukier: 120 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - ekstrakt z wanilii: 1 łyżeczka
    - mleko: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia - płaska łyżka: 1 łyżka
    - mielony kardamon - płaska łyżeczka: 1 łyżeczka
    - kakao - płaska łyżka: 1 łyżka
    - kawa esperesso w proszku: 0.25 łyżki
    - masło: 50 gramów
    - brązowy cukier: 4 łyżki
    - kakao: 1 łyżka
    - kawa esperesso w proszku: 0.5 łyżki
    - mleko: 8 łyżek
    - mielony kardamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Babka z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrami utrzeć na pulchną masę (co najmniej 10 minut mikserem). Po tym czasie dodawać po jednym jajku. Po każdym jajku dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii, kardamon i wymieszać do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto będzie gęste. Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy -floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały. Piec około 1 godz. w temp. 180°C. Po wyjęciu i wystudzeniu polać polewą. Polewa: Wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować mieszając od czasu do czasu. Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i zamieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować