Babka z kardamonem i pomarańczą

4.5 (183 ocen)

  • 50 min

Babka, która tak pięknie pachnie, że nie można jej się oprzeć ...

  • 50 min

Składniki:

  • mała foremka babkowa

    10 dkg cukru
    3 jajka (żółtka i białka osobno)
    10 dkg miękkiego masła
    10 dkg mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka startej skórki z pomarańczy
    0/5 łyżeczki zmielonego kardamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka z kardamonem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzeć na puszysty kogel-mogel. Dodawać partiami masło i utrzeć na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać skórkę i kardamon i utrzeć na najniższych obrotach miksera lub łyżką do połączenia się składników. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 40 min w temp. 175°C.
    Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować