Babka z jagodami

4.5 (179 ocen)

Pyszna, puszysta babka, do której dodałam moje ulubione jagody. Wspaniały deser do letniej popołudniowej kawy z przyjaciółmi.

Składniki:


  • 250 g miękkiej margaryny
    2/3 szkl cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    4 jajka
    150 ml śmietany
    2 1/3 szkl maki pszennej
    1,5 szkl jagód
    łyżka maki
    cukier puder do posypania
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto ucierane Babki Desery

Babka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać.

    Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód.

    Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.

    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Można użyć mrożonych owoców lub borówkę amerykańską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować