Babka z herbatą i cytryną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Miękka, puszysta i wilgotna babka o smaku herbaty z cytryną. Ma piękny karmelowy kolor dzięki zaparzonej na mleku herbacie. Do ciasta dodałam skórkę z cytryny. Całość dopełnia lukier cytrynowy. Pyszna!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 ml mleka
    4 płaskie łyżki herbaty
    200 g miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    3 duże jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    skórka otarta z cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g mąki pszennej

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto

Babka z herbatą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać mleko, wsypać herbatę, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić przez sitko. Powinno pozostać 100 ml płynu.
  • 2. Do miski wyłożyć miękkie masło, wsypać cukier, zmiksować. Dodawać po jednym jajku miksując. Wlać herbatę, wsypać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę, zmiksować na jednolite ciasto. Wylać do silikonowej formy na babkę, wyrównać.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 55-60 minut. Ostudzić w formie, wyjąć. Polać lukrem i posypać cukrową posypką.
  • 4. Do cukru wlać sok z cytryny, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. W razie potrzeby dodać trochę więcej soku lub cukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować