Babka czekoladowa z herbatą matcha

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Klasyczne ciasto babkowe z dodatkiem japońskiej herbaty matcha. Od niej ciasto wzięło swój żywozielony kolor i delikatny aromat herbaciany. Miękka, bardzo wilgotna, z polewą czekoladową. Polecam :-).

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    225 g masła
    1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    pół szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    2,5 łyżki herbaty matcha
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka czekoladowa z herbatą matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.

    Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.

    Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.

    Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszać do połączenia.

    Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nakładać na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

    Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

3.33 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
a

To może cię zainteresować