Klasyczne ciasto babkowe z dodatkiem japońskiej herbaty matcha. Od niej ciasto wzięło swój żywozielony kolor i delikatny aromat herbaciany. Miękka, bardzo wilgotna, z polewą czekoladową. Polecam :-).
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół szklanki mleka
4 łyżki kakao
2,5 łyżki herbaty matcha
Babka czekoladowa z herbatą matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać przesiane kakao, do drugiej – herbatę matcha. Wymieszać do połączenia.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nakładać na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze