Babka z colą

5 (10 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka z colą. Szybka i pyszna. Bez użycia miksera. Cola nie jest wyczuwalna,
ale dodaje pulchności. Ogólnie babka jest smaczna.
Zbliżają się święta wielkanocne, więc moją babkę udekorowałam polewą czekoladową
i przystroiłam kwiatkami cukrowymi i posypką.
Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to taka babka będzie jak znalazł na świąteczny stół.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki coli
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 pełna łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka z colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z colą 1. Jajka wbić do miski, dodać cukier, olej i colę. Wymieszać trzepaczką, lub łyżką.
    Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.
    Ponownie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
  • Babka z colą 2. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50-55 minut.
    Pamiętajcie że czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem
    czy ciasto jest już upieczone.
  • Babka z colą 3. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować