Wilgotna, mocno kakaowa babka. Dodatek coca coli sprawia, że babka jest puszysta. Można ją ewentualnie zastąpić oranżadą lub w ostateczności wodą gazowaną - w takim przypadku trzeba dodać odrobinę więcej cukru.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
150 ml coca coli
100 ml oleju
2 duże jajka
50 g mlecznej czekolady do polania
cukrowa posypka
Babka z coca-colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dosypać kakao, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Wbić całe jajka, wlać coca colę i olej, krótko zmiksować. Wylać do silikonowej formy na babkę.
2.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Wyjąć na kratkę, ostudzić.
Komentarze