ciasto czekoladowe z coca - colą

4.89 (204 ocen)

  • 60 min

Napoju w cieście wcale nie czuć, cola nadaje mu niesamowitą puszystość i lekkość.

  • 60 min

Składniki:

  • 75 ml zimnego mleka
    2 jaja
    250 gramów rozpuszczonego masła lub margaryny
    200 ml coca - coli
    250 gramów mąki pszennej tortowej
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    3 kopiaste łyżki kakao
    270 gramów cukru
    1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
    szczypta soli
    polewa:
    150 gramów czekolady gorzkiej
    2 łyżki śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.89 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe z coca - colą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać suche produkty, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukry.
    W drugiej jaja, tłuszcz, colę, mleko, zawartość tej miski przelać do pierwszej dokładnie wymieszać łyżką.

    Tortownicę o średnicy 22 cm lub ewentualnie kwadratową blaszkę o boku 24 cm nasmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną, wylać na nią ciasto.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić blaszkę z ciastem i piec około 50 minut, do suchego patyczka.

    Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko schłodzić, udekorować wystudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.

Porady

do ciasta możemy dodać parę kropel aromatu rumowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Coca cola Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować