Babka poznańska

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    200 g masła, roztopionego
    4 duże jajka
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sok i skórka z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy

Babka poznańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Do miski dajemy cukier, jajka i i ubijamy na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 25 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto.
    Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
  • o 2. Gotową babkę oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować