Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość i wilgotność zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
200 g masła, roztopionego
4 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
Babka poznańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy cukier, jajka i i ubijamy na puszystą masę, wlewamy sok z cytryny. Przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Foremkę o wymiarach 25 x 12 cm wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i wylewamy do niej gotowe ciasto.
Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli około 40 minut.
Komentarze