Babka piaskowa (poznańska)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka piaskowa(poznańska) jest jedną z moich ulubionych babek. Szybka i prosta, a przy tym wyjątkowa. Od lat ją piekę według sprawdzonego przepisu. Wyjątkowość babki piaskowej polega na jej niezwykle maślanym smaku i kruchości. Jak się nie dawno okazało moja ulubiona babka pochodzi z Wielkopolski a dokładniej z Poznania. Pamiętam jak moja babcia wyjmowała taką upieczoną jeszcze gorąca babkę piaskową z pieca, a ja będąc małą dziewczynka dostawałam jeszcze ciepły kawałek do jedzenia. Baka piaskowa dzięki temu , że jest szybka i wyjątkowo prosta często gości u mnie na stole podczas świat lub uroczystości w gronie najbliższych. Babka piaskowa jest to zarazem bardzo uniwersalne ciasto, które można dowolnie modyfikować. Polecam !

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    200 g cukru(1 szklanka)
    180 g mąki pszennej(1 szklanka)
    150 g mąki ziemniaczanej (3/4 szklanki)
    8 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    4 jajka
    aromat waniliowy
    lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka piaskowa

Babka piaskowa (poznańska) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Krótko miksować do momentu, aż składniki się połączą. Białka ubić na sztywną masę. Delikatnie wymieszać z masą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką formy na babkę9może być również keksówka). Ciasto piec w piekarniku na grzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować