Babka poznańska

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszystą,smaczna, idealna na Wielkanoc

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    Kostka masła
    5 jaj
    Szklanka cukru
    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka poznańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Nadal ucierając dolewac wystudzone masło. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 170stopni przez ok 40 minut. Po wystudzeniu polewamy polewą lub lukrem

Porady

Do babki możemy dodać również rodzynki lub kawałki posiekanej czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować