Piaskowa babka bezglutenowa

0 (0 ocen)

Banalnie prosta do wykonania babka piaskowa, lekka i rozpływająca się w ustach, długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła
    1 czubata łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
    tłuszcz i mąka ziemniaczana do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Piaskowa babka bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    Całe jajka ubić na jasną, puszystą masę, cały czas miksując dodać partiami cukier.
    Miksować kilka minut.
    Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę cytrynową, zmiksować tylko do połączenia.
    Masło rozpuścić, zagotować i takie wrzące wlać do masy, wymieszać.
    Masę przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Pierwsze 30 minut piec w temperaturze 160 stopni (140 z termo obiegiem), następnie podnieść temperaturę do 170 stopni (150 z termoobiegiem) i dopiekać jeszcze około 30 minut, do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto zostawić w foremce przez kilka minut, a następnie wyjąć ją i wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem. Babka świetnie smakuje z domową konfiturą z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować