• 1 godz. 5 min

Nawet po tygodniu zachowuje świeżość!

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    cukier waniliowy
    łyżeczka p. do pieczenia
    kilka kropli olejku rumowego
    tłuszcz i bułka tarta do formy

    Dekoracja:
    lukier
    mieszanka keksowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem.Dodajemy mąki,p. do pieczenia i cukier waniliowy.Margarynę roztapiamy i studzimy.Wlewamy do ciasta, mieszając.Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z ciastem. Dodajemy olejek. Część ciasta odlewamy, mieszamy z kakao.
    Formę do babki z kominem smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy 2-3 cm jasnego ciasta, a następnie na przemian ciasto jasne i kakaowe. Pieczemy około godziny w temp. 160-170 stopni. Studzimy. Wyjmujemy ciasto z formy. Polewamy gęstym lukrem i posypujemy mieszanką keksową.

Porady

Zamiast lukru i mieszanki keksowej można użyć cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować