Babka owocowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna babka i tu było moje zdziwienie bo jest drożdżowa, a w smaku smakuje jak pół drożdżowe ucierane ciasto :).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    120 g cukru + 2 łyżki
    100 g margaryny
    150 ml mleka
    42 g świeżych drożdży
    200 g suszonych owoców papai i ananasa
    3 łyżki rumu
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do niej mleko i odstawiamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż uzyskają płynną konsystencję. Do mąki wlewamy drożdże, mleko z margaryną dodajemy 2 jajka i chwilkę wszystko zarabiamy. Odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie dodajemy namoczone w rumie owoce wraz z nim i ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej i posypanej mąką formy, dokładnie równo rozkładamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do
    170 C bez termoobiegu z ter. 150 C i pieczemy około 60 minut. Ciasta nie odkładamy do ponownego wyrastania w formie. Studzimy w formie, dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować