Owocowa babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Z okazji Dnia Babci przygotowałam Wam babeczkę na soku z zapasów zimowych

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki soku z borówek i malin
    3 galaretki malinowe lub z owoców leśnych
    400 gram jogurtu greckiego
    forma do pieczenia babek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Sok

Owocowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owocowa babka wielkanocna 1. Sok zagotować, mieszając energicznie mątewką rozpuścić w nim galaretki. Wystudzić. Następnie ponownie mieszając mątewką wmieszać jogurt. Masę przelać do formy babkowej, odstawić do lodówki aby masa dokładnie stężała. Przed wyjęciem zawsze zanurzam formę dosłownie na krótką chwilkę i wtedy ciasto odejdzie od ścianek, ale trzeba to czynić z wyczuciem. Inna metoda to wysłanie formy folią spożywczą.
    Uwagi:
    Ja nie przecedziłam soku przez gazę, więc w babce są widoczne ziarenka z malin, ale nam to nie przeszkadza.
    Kolor i smak babki można zmieniać dodając np galaretki pomarańczowe i sok Multiwitamina lub świeżo wyciśnięty z pomarańczy a zamiast jogurtu może być serek homogenizowany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok malinowy Jogurt Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować