Owocowa babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok zagotować, mieszając energicznie mątewką rozpuścić w nim galaretki. Wystudzić. Następnie ponownie mieszając mątewką wmieszać jogurt. Masę przelać do formy babkowej, odstawić do lodówki aby masa dokładnie stężała. Przed wyjęciem zawsze zanurzam formę dosłownie na krótką chwilkę i wtedy ciasto odejdzie od ścianek, ale trzeba to czynić z wyczuciem. Inna metoda to wysłanie formy folią spożywczą.
Uwagi:
Ja nie przecedziłam soku przez gazę, więc w babce są widoczne ziarenka z malin, ale nam to nie przeszkadza.
Kolor i smak babki można zmieniać dodając np galaretki pomarańczowe i sok Multiwitamina lub świeżo wyciśnięty z pomarańczy a zamiast jogurtu może być serek homogenizowany.
Komentarze