Babka orzechowo-żurawinowa z białą polewą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości.

Składniki:

  • 250 g masła
    0,5 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    2 łyżki aromatu waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    100 g orzechów włoskich
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    0,5 szklanki suszonej żurawiny
    2 łyżki kakao
    100 g białej polewy dekoracyjnej
    Orzechy i żurawina do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka orzechowa Desery

Babka orzechowo-żurawinowa z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, woda i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę z aromatem waniliowym. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Studzimy. Orzechy włoskie mielimy na drobny pył. Łączymy z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do misy miksera wlewamy przestudzone, rozpuszczone masło. Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą oraz włoskimi orzechami i żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować