babka nesquick- kakaowa w polewie z mleka w proszku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • na dużą babkę:
    5 jajek
    2 i 3/4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki rozpuszczalnego kakao
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    szklanka wody gazowanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na polewę:
    75 g masła
    50 g mleka w proszku
    50 g cukru pudru
    25 g wrzątku
    posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka nesquick- kakaowa w polewie z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.
    Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko Olej Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować