Bardzo lubię tego typu ciasta, bo są puszyste, wilgotne i długo świeże. Babkę polałam polewą z mleka w proszku, która idealnie pasowała do kakaowego smaku.
60 min
Składniki:
na dużą babkę:
5 jajek
2 i 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1/2 szklanki rozpuszczalnego kakao
1/2 szklanki oleju rzepakowego
szklanka wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
75 g masła
50 g mleka w proszku
50 g cukru pudru
25 g wrzątku
posypka czekoladowa
Babka nesquick- kakaowa w polewie z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania zacząć wsypywać cukier. Następnie dodać żółtka i ubić na białą gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do masy jajecznej. Wlać olej, wodę gazowaną i wszystko razem zmiksować krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Wystudzić.
Przygotować polewę: masło rozpuścić. Przez sitko dodać mleko w proszku i cukier puder, rozmieszać. Dodać wrzątek (jeśli będzie za gęste to dolać jeszcze trochę wrzątku). Polać babkę i posypać posypką czekoladową.
Komentarze