Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką

4.47 (194 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierwsze truskawki w tym sezonie i pierwsze ciasto. Babka ma wspaniały smak i zapach. Doskonała na deser lub do porannej kawy czy kakao. Szybka w przygotowaniu.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek majonezu
    1 cukier waniliowy
    Kruszonka:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    7 dag. margaryny
    Dodatkowo:
    ok. 15-18 truskawek
    cukier puder do posypania
    blaszka keksowa wyłożona papierem do pieczenia(10 cm.x25cm)
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Majonez

Babka na majonezie z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym do białości, ciągle miksując-lecz na mniejszych obrotach dodaje majonez i mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
  • jk 2. Ciasto wlewam do blaszki, układam truskawki, lekko je wciskam. Ze składników na kruszone zarabiam palcami kruszonkę i posypuję ciasto z truskawkami.
  • jk 3. Ciasto piekę ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe posypuje cukrem pudrem.

Porady

Ilość truskawek zależy od ich wielkości, truskawki nie opadają na same dno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować