Babka wyszła cudowna. Wilgotna, odpowiednio słodka i delikatna.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
450 g mąki krupczatki,
175 ml oleju,
150 ml maślanki,
200 g cukru,
6 jajek (białka i żółtka osobno),
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
tłuszcz do wysmarowania formy + krupczatka do oprószenia
Babka na mące krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao.
Ja przygotowałam jednokolorową babkę.
Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.
Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 45 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemu na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Taką babkę możemy udekorować w przeróżny sposób. Posypać pudrem, polać lukrem lub mleczną czekoladą.
Komentarze