Babka na mące krupczatce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka wyszła cudowna. Wilgotna, odpowiednio słodka i delikatna.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki krupczatki,
    175 ml oleju,
    150 ml maślanki,
    200 g cukru,
    6 jajek (białka i żółtka osobno),
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    tłuszcz do wysmarowania formy + krupczatka do oprószenia

    FORMA ŚREDNICA 28 CM
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka na mące krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na średnich obrotach do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie na przemian nie przerywając miksowania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, maślankę i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Nastęnie delikatnie partiami wkładamy do masy z żółtkami i szpatułką lub drewanianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.

    Jeżeli chcemy uzyskać dwukolorową babkę, dzielimy na dwie równie części. Do jednej dodajemy około 2 łyżek kakao.

    Ja przygotowałam jednokolorową babkę.

    Foremkę na babkę smakujemy masłem i posypujemy mąką krupczatką.

    Pieczemy w 180 stopniach ( góra dół ) około 45 minut lub do suchego patyczka.
    Po upieczeniu babkę zostawiamy na 5 minut w foremce, następnie wyjmujemu na kratkę i ostudzimy. Możemy polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Taką babkę możemy udekorować w przeróżny sposób. Posypać pudrem, polać lukrem lub mleczną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka krupczatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować