Babka na białkach z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne specjalnym nożem do gniazd nasiennych. Skropić je sokiem cytryny aby nie ściemniały.
2.Orzechy poszatkować i wymieszać z powidłami.
3.Nafaszerować jabłka. Odłożyć na bok
4.Margarynę roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Szklaną miskę przetrzeć plasterkiem cytryny a następnie wytrzeć do sucha, ponieważ białka nie znoszą tłuszczu. Wlać białka, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier i cały czas ubijać mikserem.
5.W kolejnym kroku cienkim strumieniem wlewać margarynę i cały czas mieszać mikserem.
6.Makę i mleko dodawać na przemian do miski cały czas mieszając robotem.
7.Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułka i wlać ¼ ciasta. Ułożyć jabłka jeden za drugim
8.i wylać resztę ciasta, lekko wyrównać. Piec w 180 st dobrą godzinę, do 70 minut. Zostawić w formie do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze