Babka murzynkowo kokosowa

0 (0 ocen)

Ciasto które szybko znika z talerza

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    1/2 szkl. mleka
    1 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa z wiórek;

    1 szklanka wiórek kokosowych
    4 łyżki cukru
    5 białek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka murzynkowo kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy żeby się rozpuściła, dodajemy ; mleko, cukier , cukier waniliowy i kakao. Gdy wszystkie składnik się dobrze rozpuszczą gotujemy na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.
  • image-1rtlnrd 3. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, mieszamy , następnie dodajemy mąkę z proszkiem , mieszamy.
    Na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy
  • image-1sokbb3 4. Wykonanie masy wiórkowej;

    Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy , nie za długo żeby nie opadła piana.
  • 5. Foremkę z kominkiem smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
  • image-21gmmh0 6. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

    1. jedną część wlewamy do foremki






  • image-1ejajt4 7. 2. następnie delikatnie wykładamy masę z wiórek
  • image-1mxxbbf 8. 3. wlewamy resztę ciasta
  • 9. Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut. sprawdzamy jednak patyczkiem czy się dobrze upiekło.
  • image-1kc6dcm 10. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, można także polać polewą jeśli wolicie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować