1.Masło stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj dalej do połączenia się składników.
Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao - wymieszaj dokładnie.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą
2.Wlej do niej masę z kakao, a następnie masę "białą". Weź drewniany patyczek i zrób nim esy-floresy w formie. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
3.Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej. Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, dodaj do niej 3 łyżki mleka, wymieszaj.
Polej nią ciasto, udekoruj migdałami. Odstaw, aż glazura stężeje.
Smacznego!
Komentarze