Najłatwiejsza babka łaciata

4.43 (206 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną.
Babka super wygląda, a polana czekoladą smakuje rewelacyjnie.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na keksówkę ok 10x25cm

    -4 jajka
    -3/4 szkl cukru
    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -8 łyżek oleju
    -8 łyżek wody
    -2 łyżeczki kakao

    DODATKOWO
    -czekolada do polania babki
Wystaw ocenę:

4.43 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Najłatwiejsza babka łaciata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę.
    Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
    miksujemy.
    Następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy.
    Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta.
    Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy.
    Wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy.

    Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp 180 stopni (do suchego patyczka)
    wyciągamy z formy i studzimy, następnie można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i posypać perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować