Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szybka w przygotowaniu babka z mocnym akcentem cytrynowym

JulkaTomeczek
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 małe cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Wielkanocbabkababka cytrynowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa na oleju

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na oleju

Prosta, bezproblemowa, smacznie...

Babka jogurtowo cytrynowa

Dodane przez: bienpyt

Babka jogurtowo cytrynowa

Wilgotna i aromatyczna babka, idealna...

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

Dodane przez: monikaT83

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

Oczywiście ciasto jest trochę suchawe,...

 Cytrynowa babka z brązowym cukrem

Dodane przez: Anyzkowo

Cytrynowa babka z brązowym cukrem

Pyszna babka o złotym kolorze

image-2aqq4ta

Dodane przez: Di gotuje

Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym)

Ciasto jest przepyszne i kuuusząco...

BABKA CYTRYNOWA

Dodane przez: Anulika

BABKA CYTRYNOWA

BARDZO SZYBKO SIE JĄ ROBI