Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szybka w przygotowaniu babka z mocnym akcentem cytrynowym

1dd
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 małe cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Wielkanocbabkababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-0uhly1l

Dodane przez: Di bloguje

Cytrynowa babka Gogo

Proporcje i same składniki łatwo...

Babka cytrynowa

Dodane przez: joanna30

Babka cytrynowa

Pyszna, delikatna i puszysta. Doskonała...

Babka

Dodane przez: Mniam1

Cytrynowa babka gotowana

Delikatna i wilgotna babka, którą...

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

Dodane przez: Violetka76

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

Z piętnaście lat z okładem ją piekę,...

Babka cytrynowa na oleju

Dodane przez: akrobatka22

Babka cytrynowa na oleju

Prosta, bezproblemowa, smacznie...

Babka cytrynowa piaskowa

Dodane przez: anjaa

Babka cytrynowa piaskowa

Kto nie piecze? nie piekł? musi...