Babka cytrynowa

  • wyświetlono: 2025 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Szybka w przygotowaniu babka z mocnym akcentem cytrynowym

1dd
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 małe cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa

  • 1. Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkababka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Babka cytrynowa

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka cytrynowa

Ciasto dla fanów cytrusowych smaków....

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE