Babka cytrynowa

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu babka z mocnym akcentem cytrynowym

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczkę proszku do pieczenia
    2 małe cytryny
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny myjemy, sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z obu cytryn wyciskamy sok i dodajemy do soku olej. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka i cukier. Następnie dodajemy na przemian sok cytrynowy i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodajemy skórki z otartych cytryn. Miksujemy do całkowitego połączenia składników. Formę na babkę smarujemy margaryną, posypujemy delikatnie bułką tartą i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować