Babka jagodowo-makowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka obowiązkowa na wielkanocnym stole.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 12,5 dag margaryny
    - 3 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżki maku sypkiego
    - 2 łyżki jagód kamczackich

    Lukier:
    - 1 białko
    - około 1 szklanka cukru pudru
    - fioletowy barwnik spożywczy

    Dodatkowo:
    - bratki, czekoladowe jajka, melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka jagodowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy mak i jagody i ucieramy.
    Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy.
  • 2. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. Dodajemy barwnik i ucieramy. Babkę dekorujemy lukrem.
  • 3. Dekoracja: Babkę dekorujemy bratkami, jajkami i melisą. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować