Babka jagodowo-makowa

  • wyświetlono: 30 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka obowiązkowa na wielkanocnym stole.

hahaha 015
  • 8 porcje
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
- 12,5 dag margaryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki maku sypkiego
- 2 łyżki jagód kamczackich

Lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru
- fioletowy barwnik spożywczy

Dodatkowo:
- bratki, czekoladowe jajka, melisa do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka jagodowo-makowa

  • 1. Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, ucieramy. Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy mak i jagody i ucieramy.
    Ciasto przekładamy do formy na babkę. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną studzimy.
  • 2. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo), aż uzyskamy odpowiednią konsystencję lukru. Dodajemy barwnik i ucieramy. Babkę dekorujemy lukrem.
  • 3. Dekoracja: Babkę dekorujemy bratkami, jajkami i melisą. Gotowe!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makWielkanocBabka wielkanocnaświętababkaJagodyciasto z owocamibabka z owocamiwielkanocny stółjagodowe ciastobabka z lukrembaba wielkanocna
 

Komentarze

Podobne przepisy

babka piaskowa

Dodane przez: rena123

Babka piaskowa

Najłatwiejsza babka piaskowa na...

Ciasto jagodowe

Dodane przez: ewaeu

Ciasto jagodowe

Do ciasta wykorzystałam konfitury...

Jagodowe tiramisu

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jagodowe tiramisu

Kawowe ciasto o smaku włoskiego...

Makowa delicja

Dodane przez: PatiGotuje

Makowa delicja

Makowi biszkopt z konfiturą truskawkową...

Makowa Panienka

Dodane przez: luna341

Makowa Panienka

Makowa Panienka swoją nazwę zawdzięcza...

Ciasto makowo-pomarańczowe

Dodane przez: Kloruś

Ciasto makowo-pomarańczowe

Ten przepis to odświeżona wersja...