Babka makowa - Piegusek

4.5 (144 ocen)

Stary, sprawdzony przepis z zeszytu mojej babci :)

Składniki:

  • Składniki (w temp. pokojowej):
    5 jajek
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki suchego maku
    Lukier cytrynowy:
    200 g cukru pudru
    1 - 2 łyżki gorącej wody
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Babka makowa - piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia.
    Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy. Wykładamy ciasto do formy dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
    Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 175 stopni.
    Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto lukrujemy.
  • 2. Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty). Polewamy babkę.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować