Babka makowa - Piegusek

  • wyświetlono: 1449 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Stary, sprawdzony przepis z zeszytu mojej babci :)

bielinka

Składniki

Składniki (w temp. pokojowej):
5 jajek
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki suchego maku
Lukier cytrynowy:
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki gorącej wody
1 - 2 łyżki soku z cytryny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Babka makowa - Piegusek

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mak, mąkę i proszek do pieczenia.
    Ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do masy. Wykładamy ciasto do formy dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
    Pieczemy 40 - 45 min w temperaturze 175 stopni.
    Studzimy na kratce. Wystudzone ciasto lukrujemy.
  • 2. Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy (gęstość regulujemy poprzez dodanie pudru jeśli jest za rzadki lub wody, gdy jest za gęsty). Polewamy babkę.
    Smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciWielkanocBabka wielkanocnababkapiegusekbabka makowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka drożdżowo-makowa

Dodane przez: bogusia82

Babka drożdżowo-makowa

Zamiast tradycyjnego makowca możemy...

Babka strucelka

Dodane przez: juchab

Babka strucelka drożdżowo – makowa

Niezwykle miękka i delikatna w...

Babka makowa z bakaliami

Dodane przez: edytaha

Babka makowa z bakaliami

Do babki zamiast suchego maku dodajemy...

image-0k1h1nt

Dodane przez: monika016

Drożdżowa babka makowa

Tradycyjny, drożdżowy makowiec...

Babka białkowa kokosowo – makowa

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Babka białkowa kokosowo – makowa

Przepyszna babka o intensywnie...

Dodane przez: kilunia

Babka makowa

Pyszna, łatwa i tania w przygotowaniu!