Babka drożdżowa z rodzynkami

5 (196 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Puszyste drożdżowe ciasto z rodzynkami , polane pachnącym cytryną lukrem i posypane orzeszkami pistacjowymi ...

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500g mąki
    200g masła
    5 jajek
    cukier waniliowy duży
    150g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50g drożdży
    1/2 szkl mleka

    Składniki na lukier:
    Cukier puder
    śmietana 30%
    aromat cytrynowy
    Ilość składników zależy od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier i w jakiej ilości

    Do dekoracji:
    posiekane orzeszki pistacjowe
    czekoladowe jajka
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru, wlewamy do dołeczka, przyprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem waniliowym i reszta cukru kryształu na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy jajka. Utarte masło dodajemy do mąki i drożdży cały czas miksując. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki wcześniej opłukane, odsączone i oprószone mąką.
  • 4. Formę na babkę smarujemy olejem, sypiemy mąką. Do przygotowanej formy wkładamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Babkę pieczemy około 30 minut w temp. 175*C
  • 5. Wystudzoną babkę polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dekorujemy jajeczkami.
  • 6. Przygotowanie lukru :
    Do śmietanki dodajemy cukier i aromat , wszystko dokładnie ucieramy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować