Składniki na lukier:
Cukier puder
śmietana 30%
aromat cytrynowy
Ilość składników zależy od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier i w jakiej ilości
Do dekoracji:
posiekane orzeszki pistacjowe
czekoladowe jajka
Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy miksera wsypujemy mąkę, robimy dołeczek, drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżki cukru, wlewamy do dołeczka, przyprószamy mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Masło ucieramy z cukrem waniliowym i reszta cukru kryształu na puszystą masę, nie przerywając ucierania wbijamy jajka. Utarte masło dodajemy do mąki i drożdży cały czas miksując. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
3.Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki wcześniej opłukane, odsączone i oprószone mąką.
4.Formę na babkę smarujemy olejem, sypiemy mąką. Do przygotowanej formy wkładamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy około 30 minut w temp. 175*C
5.Wystudzoną babkę polewamy lukrem, posypujemy posiekanymi orzeszkami i dekorujemy jajeczkami.
6.Przygotowanie lukru :
Do śmietanki dodajemy cukier i aromat , wszystko dokładnie ucieramy
Komentarze