Babka drożdżowa z rodzynkami

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna, puszysta babka drożdżowa idealna na świąteczny stół.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Babka drożdżowa:
    2 3/4 szklanki* mąki pszennej
    szczypta soli
    1/2 szklanki* ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    120 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 duże jajka
    2 żółtka z dużych jajek
    90 g stopionego masła
    Dodatkowo:
    100 g rodzynek

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Babka drożdżowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Jajka i żółtka rozkłócić z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, jajka z cukrem i wyrabiać ciasto, dolewając stopione masło. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy na babkę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej zagnieść je w robocie lub automacie do wypieku chleba, tam również może wyrastać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka Masło Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować