Babka drożdżowa z dynią i rodzynkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i aromatyczna babka drożdżowa. Dodatek dyni dodaje ciastu uroku, nie tylko w wyglądzie , ale i smaku.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    5 dag. drożdży
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    5 dag. cukru
    5 dag. masła roztopionego
    10 dag. rodzynek
    1 cukier waniliowy
    20 dag. miąższu z dyni[to ok. 1/2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej]
    Dodatkowo:
    Forma na babkę wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka drożdżowa z dynią i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Dynię, kroję, gotuję do miękkości, miksuję. Mleko mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaję dynię, drożdże, żółtka,cukier waniliowy, zagniatam, dodaję masło i rodzynki, zagniatam do momentu, aż odstaje od ręki. Nakrywam ściereczką, pozostawiam aby wyrosło, ok. 20 minut.
  • jk 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam, wkładam do formy, piekę ok. godziny w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Jeszcze ciepłą babkę osypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować