Bardzo smaczna i aromatyczna babka drożdżowa. Dodatek dyni dodaje ciastu uroku, nie tylko w wyglądzie , ale i smaku.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
5 dag. drożdży
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
5 dag. cukru
5 dag. masła roztopionego
10 dag. rodzynek
1 cukier waniliowy
20 dag. miąższu z dyni[to ok. 1/2 szklanki ugotowanej i zmiksowanej]
Dodatkowo:
Forma na babkę wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
cukier puder do posypania
Babka drożdżowa z dynią i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, kroję, gotuję do miękkości, miksuję. Mleko mieszam z cukrem i drożdżami, odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaję dynię, drożdże, żółtka,cukier waniliowy, zagniatam, dodaję masło i rodzynki, zagniatam do momentu, aż odstaje od ręki. Nakrywam ściereczką, pozostawiam aby wyrosło, ok. 20 minut.
2.Ciasto jeszcze raz zagniatam, wkładam do formy, piekę ok. godziny w temp. 180 stopni.
Komentarze