Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, puszysta babka drożdżowa o smaku kokosowym. Ciasto słodzone jest cukrem trzcinowym, dzięki któremu ma piękny karmelowy kolor. Najlepiej smakuje z kubkiem mleka. Polecam.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g drożdży
    1/2 szkl cukru trzcinowego
    1/2 szkl oleju
    1/2 szkl mleka
    2 cukry waniliowe
    2 jajka
    garść rodzynek
    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl pokrojonych wiśni
    1 łyżka mąki pszennej - do wiśni
    8 łyżek wiórków kokosowych
    Na lukier :
    8 łyżek cukru pudru
    2 łyżki soku pomarańczowego
    forma z kominkiem do babki
    masło
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka drożdżowa z wiśniami, kokosem i rodzynkami 1. Do miski wkruszamy drożdże i dodajemy cukier trzcinowy, olej, mleko, jajka, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia na 2 godz. W międzyczasie myjemy wiśnie, usuwamy pestki i kroimy na kawałki.
    Pokrojone wiśnie mieszamy z 1 łyżką mąki. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Do ciasta dodajemy wiśnie i wiórki kokosowe, mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
    Po tym czasie foremkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
    Upieczone ciasto odstawiamy do ostygniecia. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy z formy.
    Lukier:
    Cukier puder rozcieramy z sokiem aż uzyskamy gładki lukier. Ostudzone (zimne) ciasto polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować