Babka cytrynowa na mące pszennej

1 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotna babka z nutką cytryny . doskonała do kawy , herbaty lub mleka

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 150 g drobnego cukru
    * 200 g mąki pszennej
    * 2 czubate łyżki mąki krupczatki
    * 200 g margaryny do pieczenia
    * 5 jajek
    * 1 cytryna
    * Olejek cytrynowy
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * Bułka tarta
    * Forma do babki falista.
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowa na mące pszennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby nabrały tej samej temperatury .
    Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli i wstawiamy do lodówki .
    Ugrzaną margarynę ucieramy z cukrem na puch . Następnie dodajemy żółtka . Kiedy składniki będą dobrze zmiksowane dodajemy stopniowo mąkę pszenną, krupczatkę oraz proszek do pieczenia . Miksujemy do połączenia składników. Następnym krokiem jest dodanie soku z całej cytryny oraz 6 kropel olejku cytrynowego .Miksujemy . Na koniec dodajemy schłodzoną pianę i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką .
    Formę dokładnie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .
    Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut .
    Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość babki w środku za pomocą długiego patyczka .
    Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/lukier-cytrynowy.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Mąka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować