Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pysznie pachnąca , z lekkim sosem i chrupiącym ogórkiem

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na naczynie żaroodporne 30cm / 18 cm



    * Około 800 g mięsa mielonego wieprzowego

    * 10 większych ziemniaków

    * 1 duża cebula

    * 3 ząbki czosnku

    * 5 pieczarek

    * Łyżka suszonego majeranku

    * Olej roślinny

    * 2 średnie pomidory

    * 5 średnich ogórków kiszonych lub korniszonów

    * 20 dkg żółtego sera w plasterkach

    * 400 ml kwaśnej śmietany

    * 1 serdelek naturalnego serka topionego

    * Sól , pieprz czarny mielony , przyprawa typu ziarenka smaku lub mieszanka warzyw
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ziemniaczana 1. Wykonanie:

    Ziemniaki obieram i całe bez krojenia na mniejsze części gotuję w osolonej wodzie do miękkości . Gotowe ziemniaki odlewam i studzę .

    Na patelni z odrobiną oleju podsmażam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz drobno pokrojony czosnek . Następnie dodaje mięso mielone oraz pieczarki obrane i pokrojone w drobne kawałki . Mieszam aby nie powstał kotlet ;) Doprawiam solą oraz pieprzem i ziarenkami smaku i smażę około 10 minut .

    Śmietanę rozbijam w 2 szklankach wrzącej wody . Następnie dodaję ser oraz szczyptę soli i pieprzu . Na koniec dodaję 1 łyżkę mąki , którą wcześniej rozrabiam w 1/4 zimnej wody .
    Składamy:

    Dno naczynia spryskuję lub smaruję olejem . posypuję solą oraz pieprzem . Połowę ziemniaków staram się kroić w plasterki i wykładać nimi dno . Następnie układam plastry sera , które spoją nam ziemniaki .

    Na ser wykładam farsz mięsny . Na farsz układam pokrojone w plastry pomidory ( ze skórką ) , oraz posypuję ogórkami pokrojonymi w kostkę . Ponownie układam plastry sera , które scalą nam nasze składniki .

    Na naszą układankę kroję i układam resztę ziemniaków . Na wierzch układam dość grubo sera i całość polewam serową śmietaną i zamykam naczynie żaroodporne .
  • 2. Tak przygotowaną zapiekankę, wstawiam do piekarnika na około 200 stopni i zapiekam około 40 minut

    * Jeżeli ktoś życzy sobie bardziej przypieczoną górę , przykrywkę należy zdjąć około 10 minut przed końcem pieczenia .

    * Jeżeli lubimy sos serowy w większej ilości , można przyrządzić go dodatkowo w osobnym garnku i po nałożeniu zapiekani na talerz polać ją gorącym sosem .

    * Zapiekankę można również zrobić w blaszce a następnie zakryć folią aluminiową .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Sery Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować