Fasolka z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapewne niektórzy powiedzą , że idę na łatwiznę , ale czemu nie zaoszczędzić czasu skoro danie jest równie pyszne jak z fasoli moczonej.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 puszki fasoli czerwonej
    * 1 puszka fasoli białej
    * 2 małe cebule
    * 3 pętka ulubionej kiełbasy ( te dłuższe) np. podwawelska
    * 1 łyżka suszonego majeranku
    * Koncentrat pomidorowy około 3 łyżki
    * Pomidory z puszki krojone bez skórki
    * Sól , pieprz mielony
    * 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    * Olej
    * 1 łyżka mąki
    * 1 kostka rosołowa warzywna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Fasolka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę z puszek przekładamy do garnka w którym będzie fasola .Dodajemy pomidory z puszki oraz kostkę rosołową rozpszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.Mieszamy. Całość wstawiamy na mały ogień , żeby doprowadzić do wrzenia. Na patelni z minimalą ilością oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i w plastry .( 3/4 kiełbasy kroję w kostkę a pozostałą w plasterki) oraz cebulę obraną i pokrojoną w półplastry . Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i pomidorami . Delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łopatką. Wszystko razem dusimy około 15 minut . Dodajemy majeranek , słodką mieloną paprykę oraz koncentrat pomidorowy.Mąkę rozbijamy w 1/4 szklanki zimnej wody , tak dokładnie aby nie było grudek . Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeżeli wasze smaki są inne niż moje , każdy może doprawić fasolkę wedle własnych uznań . Na przykład dodać więcej koncentratu lub przypraw .
    Podajemy z bagietką lub z chlebem . Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować