Fasolka z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę z puszek przekładamy do garnka w którym będzie fasola .Dodajemy pomidory z puszki oraz kostkę rosołową rozpszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.Mieszamy. Całość wstawiamy na mały ogień , żeby doprowadzić do wrzenia. Na patelni z minimalą ilością oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i w plastry .( 3/4 kiełbasy kroję w kostkę a pozostałą w plasterki) oraz cebulę obraną i pokrojoną w półplastry . Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą i pomidorami . Delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łopatką. Wszystko razem dusimy około 15 minut . Dodajemy majeranek , słodką mieloną paprykę oraz koncentrat pomidorowy.Mąkę rozbijamy w 1/4 szklanki zimnej wody , tak dokładnie aby nie było grudek . Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Jeżeli wasze smaki są inne niż moje , każdy może doprawić fasolkę wedle własnych uznań . Na przykład dodać więcej koncentratu lub przypraw .
Podajemy z bagietką lub z chlebem . Smacznego :)
Komentarze