Pierogi z twarogiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrabiamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.
Ciasto:
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto na pierogi. Wiadomo że ilość składników może ulec delikatnej zmianie w zależności od konsystencji ciasta.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wycinamy krążki dowolnej wielkości a drugą zostawiamy na kolejną porcje. Przykryć ściereczką żeby nie wyschło.
Na wycięte krążki nakładamy farsz. Dobrze zaklejamy brzegi pieroga i zaciskamy ja to robię widelcem.Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką desce.
Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Zanim zabierzemy się za drugą porcję dobrze jest wstawić garnek z wodą.Solimy dodajemy kilka kropel oleju żeby pierogi sie nie sklejały.
Pierogi gotujemy przez kilka minut od chwili wypłynięcia.
Podajemy ze słodką śmietaną, cynamonem oraz cukrem .
Wersja z jogurtem naturalnym jest również doskonałą opcją.
Zapraszam na mojego bloga , gdzie znajdziecie wiele przepisów na pierogi jak i inne dania . https://www.malgoskawkuchni.com/search?q=pierogi
Komentarze