Pierogi z twarogiem na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

. Każde uwielbiam , ale do tych mam ogromny sentyment z dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 500 g mąki pszennej
    szczypta soli
    Ok 150 ml wrzącej wody
    1 jajko
    Ok 30 g masła.
    Składniki na farsz.

    * Około 0.5 kg twarogu
    * 1 jajko
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * Około 3 łyżek cukru(wedle smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z twarogiem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrabiamy najlepiej tłuczkiem do ziemniaków.

    Ciasto:

    Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto na pierogi. Wiadomo że ilość składników może ulec delikatnej zmianie w zależności od konsystencji ciasta.
    Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wycinamy krążki dowolnej wielkości a drugą zostawiamy na kolejną porcje. Przykryć ściereczką żeby nie wyschło.
    Na wycięte krążki nakładamy farsz. Dobrze zaklejamy brzegi pieroga i zaciskamy ja to robię widelcem.Gotowe pierogi układamy na oprószonej mąką desce.

    Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Zanim zabierzemy się za drugą porcję dobrze jest wstawić garnek z wodą.Solimy dodajemy kilka kropel oleju żeby pierogi sie nie sklejały.
    Pierogi gotujemy przez kilka minut od chwili wypłynięcia.

    Podajemy ze słodką śmietaną, cynamonem oraz cukrem .
    Wersja z jogurtem naturalnym jest również doskonałą opcją.
    Zapraszam na mojego bloga , gdzie znajdziecie wiele przepisów na pierogi jak i inne dania . https://www.malgoskawkuchni.com/search?q=pierogi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować