babka cytrynowa...

4.46 (208 ocen)

...jest to jedno z ciast które robię bardzo często a rzadko mi się zdarza jakieś powtarzać

Składniki:

  • 4 duże jaja
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    20 dag stopionego masła
    starta skórka z 1 cytryny
    sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany
    cukier puder

Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja ubić z 1 szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.
  • 2. Po upieczeniu polukrować lukrem: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna
    szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier "na oko"

Porady

Ja czekam aż lukier trochę zgęstnieje i przestygnie wtedy tak fajnie zastyga "w trakcie" nie opadając na dół..;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować