Babka budyniowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealna Babeczka na nadchodzące Święta Wielkanocne:-)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki śmietanki 30 %
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy
    1 budyń malinowy
    1 budyń czekoladowy
    Odrobina barwinika na czubeczku wykałaczki żółtego i różowego(opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka budyniowa. 1. Foremkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą u mnie były to dwie foremki jedna o średnicy 20 cm i mała o połowe mniejsza:-)
    Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku.Na najniższych obrotach miksera dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietankę.Miksujemy do połączenia składników.
  • Babka budyniowa. 2. Ciasto rozdzielamy do 3 miseczek:do pierwszej dodajemy budyń śmietankowy ,do drugiej malinowy a do trzeciej czekoladowy,dokładnie wymieszać.Dałam dosłownie na końcówce wykałaczki barwnika różowego i zółtego,żeby otrzymać żywsze kolory.
    I wylewamy do foremki z kominem jasne ciasto,różowe i na końcu brązowe.
    Piekarnik nagrzewamy do temp.180 C i pieczemy ok.50 min.do suchego patyczka.
    Babeczkę po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę do przestygnięcia,gdy ostygnie dekorujemy wg własnego uznania,u mnie akurat czekolada z odrobiną smietanki 30%,rozpuszczona nad parą.
    Przepis od Teresa Walczak:-)Pozdrawiam Tereniu:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować