Babka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą u mnie były to dwie foremki jedna o średnicy 20 cm i mała o połowe mniejsza:-)
Białka ubić ze szczyptą soli,dodać cukier,ubić na sztywno i dodawać po jednym żółtku.Na najniższych obrotach miksera dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietankę.Miksujemy do połączenia składników.
2.Ciasto rozdzielamy do 3 miseczek:do pierwszej dodajemy budyń śmietankowy ,do drugiej malinowy a do trzeciej czekoladowy,dokładnie wymieszać.Dałam dosłownie na końcówce wykałaczki barwnika różowego i zółtego,żeby otrzymać żywsze kolory.
I wylewamy do foremki z kominem jasne ciasto,różowe i na końcu brązowe.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 C i pieczemy ok.50 min.do suchego patyczka.
Babeczkę po upieczeniu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę do przestygnięcia,gdy ostygnie dekorujemy wg własnego uznania,u mnie akurat czekolada z odrobiną smietanki 30%,rozpuszczona nad parą.
Przepis od Teresa Walczak:-)Pozdrawiam Tereniu:-)
Komentarze