Babeczki z truskawkami i karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto połączyć,zagnieść szybko jednolite ciasto,owinąć folią i wstawić do lodówki na 30min.Piekarnik włączyć na 180C,foremki natłuścić,wylepić ciastem i piec ok 20min.,na złoty kolor,ostudzić ( u mnie wychodzi 12babeczek).
Truskawki umyć,osuszyć,oczyścić z szypułek,12 truskawek zostawić w całości,pozostałe pokroić w kosteczkę,posypać cukrem,postawić na gaz i podgrzewać,mieszając,aż cukier rozpuści się,wystudzić.
2. Przygotować krem:Żółtka ubić z cukrem,dodać łyżkę mleka,oba rodzaje mąk,wymieszać,by wszystko połączyło się,pozostałe mleko zagotować z laską waniliową,wyjąc ją,dodać masło,rozpuścić,do gotującego się mleka wlewać cienką strużką masę jajeczną i mieszać,by nie powstały grudki - zagotować i schłodzić.
Do ostudzonych babeczek wykładać po łyżce truskawek (bez powstałego syropu)
3. Przygotować karmel:do kubeczka wsypać cukier i dodać łyżeczkę syropu truskawkowego,który powstał w trakcie podgrzewania truskawek z cukrem - postawić na malutki gaz i podgrzewać,gdy cukier po bokach zacznie brązowieć,zacząć energicznie mieszać,i tak ok.5min,aż cukier nabierze złotawego koloru - postawić kubek na mokrą zimną ściereczkę i mieszać,aż zaczną tworzyć się nitki,widelcem robić na folii aluminiowej esy - floresy i zostawić do wystygnięcia,delikatnie oddzielić od folii.
4. Na truskawki wyłożyć krem,wstawić babeczki na 15min,do lodówki,potem na każdą babeczkę wyłożyć po truskawce i udekorować karmelowymi floresami :-)Podawać!
SMACZNEGO!!!
Komentarze