Babeczki z karmelem i bitą smietaną

  • wyświetlono: 3446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Kruche babeczki w bardzo słodkiej odmianie, czyli karmel i bita śmietana w jednym.

Michał Dobras
  • 35min

Składniki

Ciasto (ok. 14 babeczek):
150g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
2 żółtka

Nadzienie:
510g gotowane mleko skondensowane/masa krówkowa
200g smietana 30%
1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki z karmelem i bitą smietaną

  • 1. Ciasto: Wysypujemy mąkę na stolnice, dodajemy cukru i mieszamy. Następnie dodajemy schłodzone masło i kroimy je drobno nożem, do wielkości zielonego groszku. Dodajemy żółtka i możliwe jak najprędzej zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. Po słodzeniu ponownie wrabiamy lekko ciasto i rozwałkowujemy do grubości około 5 mm. Wycinamy kółka i wykładamy posmarowane masłem foremki do babeczek. Pieczemy do zarumienia (ok. 20 min) w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • 2. Ubiajamy na sztywno śmietane z cukrem pudrem.
  • 3. Wypełniamy przy pomocy szprycy babeczki masą karmelową i śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebabeczkiBabeczki kruchebabeczki z karmelembabeczki z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe babeczki

Dodane przez: Magdulka

Babeczki z domowym karmelem

Pamiętacie takie karmelki Werter's...

Babeczki z karmelem i orzechami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Babeczki z karmelem i orzechami

Rozpływają się w ustach

gofry

Dodane przez: majka190382

GOFRY Z BITĄ SMIETANĄ I KONFITURĄ Z BORÓWKI...

Pyszne,kruche gofry,które w zaleznośći...

image-1h4o5xb

Dodane przez: beniawojt

Kruche babeczki z kajmakiem i bitą śmietaną

Dla wielbicieli kajmaku i bitej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE