Babeczki z truskawkami i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść, schłodzić przez 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni lub do zarumienienia.
2.Przygotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem wypełnić babeczki. Udekorować owocami i polać polewą czekoladową.
Komentarze