Babeczki z mięsem

4.48 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Babeczki drożdżowe smaczne są nie tylko na słodko, z kremem i owocami. Z nadzieniem mięsnym, na ostro, też wspaniale smakują, a ja je uwielbiam. Są doskonałe do czystego czerwonego barszczu.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
    ● 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1 dag drożdży
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● bułka tarta
    Farsz: 40 dag gotowanego mięsa z kury
    ● 1 bułka (np. grahamka)
    ● 1 cebula
    ● 1 żółtko
    ● 1 marynowana papryka
    ● 5 ogórków kiszonych
    ● 15 dag pieczarek
    ● 20 dag żółtego sera
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Przystawki

Babeczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy margarynę
    i sól. Dodajemy rozkruszone
    w śmietanie drożdże i zagniatamy ciasto. Foremki na babeczki
    smarujemy tłuszczem i posypujemy
    bułką tartą. Wyklejamy
    ciastem i pieczemy na złoty kolor
    w nagrzanym do 180 °C
    piekarniku, aż się zezłocą.
  • Babeczki z mięsem 2. Mięso przepuszczamy przez
    maszynkę do mięsa lub miksujemy
    z namoczoną w wodzie
    i odciśniętą bułką. Dodajemy
    smażoną cebulę, żółtko i doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Babeczki napełniamy farszem.
    Paprykę, ogórki i pieczarki
    kroimy w drobną kostkę i dekorujemy
    babeczki. Posypujemy
    startym na tarce o dużych oczkach
    żółtym serem. Zapiekamy,
    aż ser się roztopi.

Porady

● W taki sam sposób można również przygotować farsz z innego mięsa, np. z indyka lub wołowiny pozostałej z rosołu. ● Farsz nie będzie suchy, jeśli dodamy do niego całe jajko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować