To jedne z najpyszniejszych babeczek jakie jadłam, kruche ciasto i krem kawowy bardzo do siebie pasują, całość wieńczą wiśnie. Moi znajomi mowią, że są "palce lizać"
1 godz. 10 min
Składniki:
CIASTO:
200 g mąki,
2 żółtka,
65 g cukru pudru,
130 g zimnego masła,
KREM:
cukier puder 5 łyżeczek,
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
wrzątek 1 łyżka,
400 g śmietany kremówki,
serek mascarpone 125 g,
kandyzowane wiśnie 100g
masło do wysmarowania foremek
Babeczki z kremem kawowym i kandyzowanymi wisniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę i zimne masło, całość razem siekamy do uzyskania grudek. Następnie wsypujemy na stolnicę cukier puder, żółtka, chwilę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto.
2.Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki do babeczek smarujemy cienką warstwą masła, najlepiej za pomocą pędzelka. Z placka wycinamy okrągłe kształty i dokładnie wypełniamy nimi foremki. Babeczki nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut aż się zarumienią.
3.Kawę zalewamy 1 łyżką wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kawę i mascarpone, delikatnie całość mieszamy.
4.Dodajemy cukier puder do smaku. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Na każdej babeczce układamy kandyzowaną wiśnie. Babeczki najlepiej smakują schłodzone. Życzę smacznego ;)
Komentarze