Babeczki w Pięciu Smakach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zawsze przy ich robieniu zastanawiam się czemu właśnie one otrzymały wdzięczną nazwę "Babeczki" :) Pewnie dlatego, że są równie piękne i słodkie jak my - kobiety :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • NA 40 BABECZEK:

    CIASTO KRUCHE:
    * 2,5 szklanki mąki
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 jajko
    * 3 łyżki cukru
    * 3/4 margaryny
    * 1 łyżka jogurtu naturalnego
    * kilka kropel aromatu śmietankowego


    MASA BAZOWA:
    * 1 litr mleka
    * 2 budynie śmietankowe
    * 1/2 tabliczki białej czekolady
    * 350 - 400g margaryny lub masła
    * 2/3 szklanki cukru


    DODATKI:
    * jagody
    * wiórki kokosowe
    * orzechy włoskie
    * kakao
    * rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Babeczki w pięciu smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Każdą wałkować na ok. 2-3 mm. Wykrawać koła sporo większe niż foremki i wylepiać dokładnie każdą z nich (ja używam foremek silikonowych, więc nie muszę ich dodatkowo natłuszczać). Ponakłuwać widelcem. Piec w 200 stopniach po ok 10 - 15 minut na złoto.

Porady

* Mogłoby się wydawać, że babeczki są bardzo pracochłonne ze względu na ilość mas, ale przygotowujemy tylko jedną masę bazową, a do niej dodajemy poszczególne składniki. Polecam również masę kawową, cynamonową, truskawkową lub inną, na jaką tylko macie ochotę. * Uwaga! Masy z owocami mogą się zważyć. Jeśli się to nam przytrafi, wystarczy w osobnej miseczce zmiksować toszkę masła z cukrem na puch i dodawać po łyżeczce zważoną masę. Krem odzyska właściwą konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować