Makowiec z polewą czekoladową i orzechami

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Ten makowiec zrobiłam bez przepisu, a na dodatek to był pierwszy makowiec jaki robiłam. Przyznam nieskromnie, że wyszedł przepyszny i jestem z niego dumna :) !

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    * 250g mąki
    * 1/4 kostki drożdży
    * 3 łyżki mleka
    * 1/2 margaryny
    * 1 cukier wanilinowy
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 1 jajko
    * szczypta soli

    MAK:
    * 2 szklanki maku suchego mielonego
    * 3-4 łyżki miodu
    * garść orzechów włoskich
    * garść rodzynek
    * 3-4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
    * aromat migdałowy
    * 1 jajko
    * 1 łyżka masła

    NA WIERZCH:
    * 1/2 szklanki mleka
    * 1/4 kostki margaryny
    * 1/4 szklanki cukru pudru
    * 2 łyżki kakao
    * 1 czubata łyżka żelatyny

    * garść posiekanych fistaszków
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z polewą czekoladową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Połączyć z resztą składników na ciasto, zasiekać nożem i szybko wyrobić dłońmi. Schować do lodówki.
  • 2. Mak sparzyć wrzątkiem i ostudzić. Odcisnąć na sicie. Dodać miód, aromat, rozpuszczone masło, żółtko i bakalie. Białko ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
  • 3. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm. wzdłuż dłuższego boku rozsmarować masę makową. Z jednej strony zostawić 5 cm odstęp. Zwinąć makowiec w rulon, zlepić brzegi. Piec w 170 stopniach do zrumienienia (ok 40 min)
  • 4. Wszystkie składniki na polewę połączyć i gotować 10 minut na małym ogniu. Gdy trochę przestygnie polać nią wystudzonego makowca i posypać posiekanymi fistaszkami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować