Zapiekane cukinie w pięciu smakach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na obiad, który wpadł mi do głowy podczas "czyszczenia" lodówki ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie
    50 dag mięsa mielonego mieszanego
    1 puszka krojonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    1 pierś z kurczaka (nie musi być aczkolwiek mnie termin naglił i musiałam ją gdzieś upchnąć)
    kilka przesmażonych na maśle pieczarek
    kilka kostek brykietu ze szpinaku (również być nie musi)
    kawałek mozzarelli
    5dag żółtego sera
    1/2 opakowania makaronu penne (500g)
    cukier, sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane cukinie w pięciu smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, obrać wydrążyć miąższ.
    Miąższ pokroić na mniejsze kawałki.
    Pierś z kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 15min. przesmażyć.
    Na oleju przesmażyć mięso, dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, wlać pomidory, dusić do momentu aż pomidory się rozgotują, dodać cukier i ew. pieprz i sól do smaku.
    Makaron ugotować al dente.
    Do sosu dodać pieczarki i przesmażony wcześniej szpinak, pierś z kurczaka oraz miąższ z cukinii. 2/3 sosu przeznaczyć na nadzianie cukinii. 1/3 sosu wymieszać z makaronem.
    Makaron wyłożyć na natłuszczoną brytfankę. Ułożyć na nim cukinie. Posypać tartym serem i mozzarellą. Całość przykryć folią aluminiową, zapiekać 30min. Zdjąć folię zapiekać jeszcze 10min.

Porady

Zamiast makaronu jako spód możemy użyć kaszy kus kus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować