Rafaello

4.5 (170 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo lekki deser na bazie budyniu z wiórkami kokosowymi. Przepyszne, błyskawiczne i proste ciasto idealne na lato.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    400 g herbatników (petit beurre, z ząbkami)
    200 g masła (miękkiego)
    150 g wiórków kokosowych
    Budyń:
    1 litr mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    Można dodać:
    2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rafaello

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BUDYŃ
    Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
    Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając rózgą. Zagotować co chwilę mieszając.
    Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch). Miskę z budyniem można schładzać w garnku z zimną wodą.
    KREM BUDYNIOWY
    Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając, dodać 1/3 wiórków kokosowych.
    PRZEŁOŻENIE
    Formę o wymiarach 24x24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu, którą posypujemy wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować