Babeczki pomarańczowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
2.Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
3.W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z pomarańczy.
4.Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
5.Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
6.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
7.Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
8.Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Komentarze