Babeczki pomarańczowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ich cudowny zapach tak kusił, że ciężko było poprzestać na jednej, czy dwóch sztukach... Są takie delikatne, mięciutkie....

  • 30 min

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    100g mąki pszennej
    80g cukru
    100g masła
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1-2 łyżki soku z pomarańczy
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/3 pomarańczy
    20g gorzkiej czekolady
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka)
    kandyzowana skórka pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki pomarańczowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bvl632 1. Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
  • image-0b85qy0 2. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć potrzebną ilość soku.
  • image-17ohol1 3. W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
    Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy, masło oraz skórkę i sok z pomarańczy.
  • image-0hrvi6b 4. Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • image-2258lqh 5. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.
  • image-0w5biq9 6. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • image-28385oy 7. Piec około 15-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
    Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
  • image-0dam8oc 8. Po tym czasie babeczki ozdobić polewą czekoladową i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować