Babeczki piernikowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch kolejno dodać miód, cukier wanilinowy, mleko i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą korzenną. Składniki sypkie przesiać, dodawać partiami stale ucierając. Formę wypełnić papilotkami na muffiny na dnie ułożyć pierniczki. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości papilotek całkowicie pokrywając pierniczki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Babeczki od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i formy, wystudzić na kratce. W każdej babeczce wykroić środek, wypełnić powidłami śliwkowymi. Wierzch pokryć bitą śmietaną z mascarpone.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera, kiedy zacznie gęstnieć zmniejszyć obroty i kontrolować konsystencję, aby jej nie przebić. Serek mascarpone wymieszać z przesianym wcześniej cukrem pudrem. Ubitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem. Początkowo do serka dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać. Następnie dodawać partiami do śmietany po łyżce, każdorazowo krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wyłożyć na wierzch muffin.
Komentarze